Saturday, May 1, 2010

generasi yang penuh ke'angau'an

ok.beta nak mulakan dengan ketawa. ketawa
kakaakkaakkakakakakakakakakakakakakakakak
hak ! hak ! hak !

ok.sekarang beta nak mintak maap.
sori tau, sori tau. sori tau sebab ketawakan orang(korang)?

hahahaha (tak abis gelak lagi)
hm....ok.
bukan ape, sebenarnye dah lame beta tinggalkan aktiviti blog-hopping ni..(blog-jumping ke, blog-walking ke..ape2 jela korg pggl). semenjak 2 3 minggu ni memang terasa macam bizi sket. so, x sempat la nak melawat blog sahabat2, rakan2, kenalan2, dan yang xkenal2 juga.

wahh..banyak betol yang beta ketinggalan (sebenarnye x kesah pon..hihi).so, beta pon spend la sikit mase untuk membaca 2 3 of their previous posts...sumpah, beta tak bole tahan gelak. sebab beta seakan-akan dapat membuat satu konklusi. mereka memang tergolong dalam generasi yang penuh ke'angau'an.ok sori3. jangan la marah bila beta cakap macam ni.

ade yang mengidam dari jauh...
ade yang keliru...
ade yang menunggu buah tak jatuh....
ade yang obsess giler2...
ade yang maen tarik tali...
ade yang pasang 2 3 tp nak simpan semua....
macam2 la.

tak. beta tak memperlekehkan mereka. sebab beta faham. sangat2 faham. jiwa remaje remaji memang macam tu.whatever happen in their life right now..they feel it so true.it is everything.and when something happens, they feel like its the end of the world. ok, lebih2 pulak.

tapi nanti mesti ade kawan2 yang cakap, ''ele..ko tak pernah rase, mane ko tau??''
ala...beta tau la.beta dah berumor 18 tahun. dekat 19 da pon.macam2 benda beta dah lihat walaupon kebanyakannya beta tak pernah lalui lagi...hihi.

ok.cukup sudah sesi mengkritik. mari kita lihat ape pengajarannya.
yeah! usia remaja memang sekali sahaja. jadi inilah waktunye untuk korang lalui segala perasaan yang terumbang-ambing tu. kumpul segala pengalaman untuk digunapakai sebagai petunjuk di masa hadapan.sebab korang ni seperti burung yang baru belajar terbang. bersabar dan percayalah, satu hari nanti korang akan terbang dengan jayanya dan penoh keyakinan. (cakap macam orang tua dah banyak pengalaman jek die nih).

jadi, dalam proses belajar ni..silalah bertenang. jangan terburu-buru membuat keputusan . jangan tergadai maruah. jangan jadi psychotic. ape2 masalh atau halangan yang timbul, mesti ade penyelesaian. so, rilex la.
satu perkara yang remaje remaji jarang lakukan ialah duduk dan berfikir. (nak baring pon bole)
bole tak korang cuba lakukan perkara ni sekali sekala??


kalau ade dilema ker..gadoh2 ker..terdesak ker...ape2 jela..
cuba jauhkan diri seketika daripada perkara2@ orang yang mewujudkan perasaan tu dalam diri korang.
pernah tengok tak cerita korea??
kalu lelaki tu frust, or keliru, or marah n so..n so..ape die akan buat??
lelaki tersebut akan drvie kereta dia. pergi ke tempat yang jaoh.tempat yang sunyi.ataupon tempat kegemaran die.
then, die keluar dari kereta and duduk kat depan kereta..

duduk adalah step yang penting. itu adalh supaya mambantu korang bertenang.
then, start thinking..fikir gunakan akal yang rasional.bukan fikir ikot perasaan. bukan fikir ikot ape yang korang nak.
buat ape yang patot korang buat.buakn buat ape yang korang nak buat.
mudah-mudahan semua selamat.

hm...ade kawan2 yang kate beta ni macam xde perasaan.
bukan macam tu, beta memang ade perasaan. tapi beta kawal perasaan2 beta.
kalau ade masalh, beta duduk dan berfikir.
bukannya beta ni bagos sangat ke ape. its just i try hard to be wise. bcos i'm afraid of doing stupid mistakes in my life. thats my weakness. i admit that.huhu.terok betol aku ni.

jadi, korang semua pon bole buat macam tu.
beta ulang sekali lagi..sila berfikir dengan tenang agar gejala2 angau ini dapat ditangani dengan bijak dan selamat.(macam slogan pelaburan bijak je)

haisshh,,panjangnye bebelan hari ini.
cukuplah lecture kite ye.kita sama2 belajar. beta belajar. korang pon belajar.





heyshhh...kalau la semudah ini...

p/s: saje xnak sentuh bab2 agama. sebab beta tau korang x suke nak dengar sangat kan?hihi. biarlah kawan2 yang lebih berilmu yang sentuh bab2 mcm tu.


3 comments:

baldibiru said...

mai ahahahha...
ko mengutuk aku!!!
ahahhaha..
aku mmg angau sekarang
tapi tataw sebab ape..

sori mai..
kalo aku telah menngelikan ko..
eisshhh..
pape la..
ahahahhahahaha..
aku nak gelak gak..

anyway..
org selalu bwat stupid mistake la dlam idup..
tapi..
org tu still idup..
sebab dye sanggup hadapi after effect mistake tuh..
heh..

LaiLa said...

opppss....aku terasa kot yang sal pasang 2 3 tu.......hahahhaa....

bukanputeriraja said...

wahahah.
perasan la budak2 ni..!