Saturday, April 17, 2010

semua orang sakit, tapi tak giler..

ahaha..kelas psychology minggu ni mmg sangat best. belajar pasal personality traits and personality disorder.
teacher kate...sume orang ade personality disorder..
haaa..bukan giler tau..it happens to everybody.

personality disorder sume ade sepuloh jenis..
jadi..beta pon nak tau la beta ni bawah kategori yang mane.
so, teacher suroh buat test online.
FIY, 10 jenis personality disorder ni mmg valid, ok! xde tipu2 punye.

ni result beta yang sangat poyo..
bagi budak2 yang belajar psycho, of course la korg tau ape bende ni sume kan??

ohh. bersyukur giler, sebab ade satu je yg tinggi.
i'm fall under schizoid disorder.
banyak nye perkataan pelik2.. xpaham eh? meh sini beta bagi penjelasan paling mudah ok..

1) paranoid personality disorder.
hm..yang ni memang semua orang selalu dengar. sebab perkataan 'paranoid' mmg sgt fofular dlm filem. org yg paranoid selalunye mempunyai masalh untuk mempercayai orang lain. dia selalu syak yg org disekeliling dy mempunyai niat2 trtentu. orang yang paranoid akn mengelak untuk menjalin hubungan rapat dgn manusia laen, even their own family. selalu menyalahkan orang apabila sesuatu berlaku sbb dy igt org suke berpakat untuk menjatuhkan dia.wuissh.org yg paranoid jgk suke menyimpan dendam.



2) schizoid personality disorder.
oopps..beta sgt terkejut bile mendapati beta mempunyai personality diorder ni. sbb x bole nk terima, so, beta buat test tu 2 3 kali. and still dapat result yg same.ok, terpaksa accept.

People with schizoid personality disorder avoid relationships and do not show much emotion. ohohoh...org schizoid selalunye suka berseorangan and tidak suke mencari populariti. kalu popular pon, kepopularan dy tu dtg dgn sendiri.huu. pastu, suke carik keje yg memerlukan hanya sedikit hubungN Sosial.mmpunyai social skiils yg lemah. dan x menunjukkan keinginan for attention and acceptance. orang di sekelilingnya memandang si schizoid sbg 'loner' and humorless.
so sad.

3) schizotypal.
yang ni pulak dikategorikn sbg mempunyao fikiran yg agak pelik. suke menasingkan diri. mereka anggap mrka mempunyai kebolehan luar biasa atau extra sensory ability.selalu wat perangai pelik2 skit dan mempunyai masalah untuk fokus bg jangkamasa panjang. bile bercakap maybe kadang2 panjang berjela and orang laen susah nak faham.aduh.

4) antisocial.
bile sebut anti sosial, ramai yg salah faham. anti sosial bukan bermakna seseorg tu x pandai atau tak suka bersosial.SALAH.
org yg menghidap personality disorder ni berpotensi terlibat dalam aktiviti jenayah. mereka nampak mangsa2 mereka sbg org yang lemah dan memang patut dijadikan mangsa. selalu menipu dan mencuri. sgt careless with money and selalu buat keputusan melulu. aggresif dan mementingkan diri.ape nak jadik kat org laen, dy x kesah.


5) borderline.
Borderline personality disorder is characterized by mood instability and poor self-image.(translate la sndirik) . emosi mereka ni selalunye x mrnentu dan cepat marah.bile marah, kadang2 smpai cederakan diri sendiri. bnyk melibatkan kes bunuh diri. org macam ni jika keinginan x dipenuhi, mmg cepaty mengamuk.suke carik gado ngan pasangan. ramai yg ade disorder ini adalh kaum wanita.

6) histrionic.
ohoho.. sesiapa yg mempunyai disorder seperti ni adalha attention seeker. betul. ini fakta.(cpt2 carik kawan korg yg attention seeker). manusia seperti ini selalu nak jadi tumpuan orang. dan suke mendominasi ape2 perbualan. hm..suka gune perkataan hebat2 untuk describe sesuatu event dan ingin pujian sepanjang masa. suka pakai baju over2 untuk tarik perhatian. kalu sakit sikit, mereka akan buat2 sakit teruk. suka exaggerate ape2 hubungan (kawan, cinta) sebab org2 seperti ni rasa yang semua org suke dan sayangkan dia. bersifat sgt manipulatif.ok...memang la perangai mcm tu huduh, tp mereka x mintak jadi macam tu.

7)narcissistic.
Narcissistic personality disorder membuatkan seseorg bersikap agak self-centeredness. lebey kurang mcm histrionic, mereka juga sukakan pujian dan perhatian. suka nak kelihatan hebat dan berkuasa. memilah kawan, sebab mereka anggap x smua org layak menjadi kawan .Narcissists selalu memberikan first impression yang baek, tapi suasah nak maintain ling term relationshp. tak kesah sangat pasal perasaan org laen dan suka ambik kesempatan.

8) avoidant.
avoidant personality disorder dikategorikan sebagai mempunyai masalh bila nak bersosial. selalu rasa kekurangan dan suka menjauhkan diri. rasa malu dengan diri sendiri and feel rejected all the time. suke carik alasan sebab x sanggup berhadapan dgn situasi baru.....yang menyedihkan, org2 yg mempunyai personality disorder ni akan menghasilkan kehidupan fantasi untuk menggantikan dunia sebenar. sian.... kalu dibandingkan dgn schizoid, avoidant sebenarnye sgt inginkan hubungan sosial...tp xtau mcm mane nak obtain benda tu. dorang selalu depressed dan mempunyai keyakinan diri yang amat rendah.

9) dependent.
menunjukkan keperluan ntuk sentiasa dijaga.org2 mcm ni cenderung bergantung pada orang laendan takut untuk kehilangan mereka. Mereka suka ugut nak bunuh diri bile mendapati hubungan terancam. dan, sanggup kekal in a relationshp walaupon mereka didera.selalu bagi ornag laen buat keputusan besar untuk diri sendiri mereka. takut direject by public, sgt hopeless and sentiasa depressed. watak mcm ni pon selalu ade dlm filem.


10) obsessive compulsive.
yang ni best. ala2 mr perfect. terlalu fokus pada keteraturan dan kesempurnaan. Mereka harus melakukan segalanya dengan betul, tepat dan sempurna.(bukan mesra, cepat dan betul) Mereka suke benda2 ys SANGAT detail..... Mereka menetapkan standard yang tinggi dan takmasuk akal untuk diri mereka sendiri dan orang lain, dan suke giler kritik orang . Mereka x suke bekerja dalam kumpulan sbb mereka fikir org laen penyebok and x pandai buat kerja. Mereka mengelakkan buat keputusan sbb mereka takut membuat kesalahan. (ceh) kedekut duit dan masa. plg sedih, merekA x rEti nak express perasaan sgt.


OK..OK...
MESTI KORANG PON TERINGIN NAK TAU..APEKAH JENIS DISORDER KORANG.
try la dekat link dkt bawah ni... tapi ade syarat tau.. korang mesti jawab dengan jujur..jangan tipu2..nnt takut result x tepat.
and lagi satu, kalu rasa2 ade perkataan yg x faham, refer la on9 dictionary..jgn malas, ok?!


test ni kejap je..sbb x banyak soalan pon



Kawan2 rapat pon setuju mengatakan saya ade schizoid disorder. isk.


3 comments:

LaiLa said...

kan aku da cakp? ko x nak cye sgt! hahahha

bukanputeriraja said...

naseb baek bukan histrionic.
wakakka

LaiLa said...

btw...kejap bnorla wt test tuh....naek mual aku bce soklan ye....n result...pergghhh....
GEMPAK!